دانلود تاریخچه علم مهندسی زلزله

    0
    1513

    تاریخچه مهندسی زلزله (www.memarcad.com)

    تاریخچه علم مهندسی زلزله

    این فایل در 23 صفحه و در قالب Word، و با کیفیت بسیار مطلوبی چه از لحاظ تخصصی و چه از لحاظ نگارش تهیه شده است.

    گوشه ای از مطلب:

     دانشمندان و متخصصان عرصه ساختمان از دیرباز به کوششی مستمر برای یافتن راه­ حل­­­­­­هایی به منظور کاستن از خسارات وارد بر ساختمان­­ها در اثر زلزله و ­کاهش تلفات ناشی از آن پرداخته­ اند. زلزله­ های بزرگی که در اوایل قرن بیستم رخ داد باعث ایجاد خسارات گسترده در این ساختمان­ها شد و تلفات سنگین جانی به جای گذاشت. این امر سبب شد که مهندسین ساختمان با نگاهی دقیق­­تر به موضوع زلزله بنگرند و در راه شناخت و روش­­­های مقابله با آن قدم بردارند. در واقع علم مهندسی زلزله در ابتدای قرن 20 میلادی متولد شد.

    مفاهیم اولیه طراحی لرزه­ای پس از زلزله­­ های شدید در اوایل قرن بیستم پیشنهاد شد. این مفاهیم بر­اساس قوانین ساده فیزیک، قضاوت مهندسی و تعدادی ضرایب تجربی استوار بود. بر این اساس، اثرات زلزله به صورت یک بار استاتیکی، و سازه به صورت یک سیستم الاستیک، تعریف و طراحی می­­ شد. این مفهوم ساده برای دهه­­ های متوالی روش طراحی استاندارد به شمار می­­ آمد. مهندس فرانسوی گوستاو ایفل، برای مدل کردن نیروهای زلزله از معادل کردن آن با بار باد استفاده کرد. در تمام ساخت و سازهای شهر سانفرانسیسکو که پس از زلزله شدید 1906 از نو ساخته شد، از بار باد معادل Kpa 1/4 به عنوان بار لرزه­­­ ای استفاده شد . پس از این واقعه، زلزله شدید دیگری در ایتالیا رخ داد. زلزله مسینا در سال 1908 با بزرگی 7/5 در مقیاس ریشتر موجب مرگ 100000 نفر از مردم ایتالیا شد.

    این حادثه باعث شد یک تیم ایتالیایی مسئول بررسی وضعیت ابنیه خسارت دیده شود. تیمی از مهندسان ماموریت یافتند تا ساختمان­­های تخریب شده را مورد بررسی قرار دهند و سبب را جویا شوند . آنها با بررسی ساختمان­­های واژگون شده به این نتیجه رسیدند که زلزله باید نیروی افقی ایجاد کرده باشد که سبب واژگونی سازه شده است. حاصل این بررسی­­­ها پیدایش نظریه ضریب زلزله بود که مطابق آن نیروی زلزله، برابر درصدی از وزن ساختمان به طور افقی بدان اعمال می­شود. این نظریه در واقع برگرفته از قانون دوم نیوتن می­باشد، که پس از گذشت یک قرن هنوز اعتبار خود را حفظ کرده است پیشرفت و تکامل علم دینامیک سازه از یک­سو و اطلاعات حاصل از زلزله­­­ های ثبت شده از سوی دیگر نشان داد عوامل مختلفی در تعیین نیروی زلزله مؤثرند. برخی از این عوامل از خواص دینامیکی سازه نظیر دوره تناوب، میرایی، شکل مد و ظرفیت سازه برای پذیرفتن تغییر­شکل­­های پلاستیک حاصل می­شود. عوامل دیگر نظیر جنس خاک و لرزه­ خیزی محل نیز در نیروی زلزله نقش دارند. این عوامل رفته­ رفته جای خود را در آیین­ نامه­ ها باز کردند و ضمن حفظ قالب قدیمی، اثر عوامل مذبور به طور ضمنی در تعیین ضریب زلزله و توزیع نیروی آن گنجانده شد.